DİŞ SAĞLIĞINDA DOĞRU BİLİNEN 5 YANLIŞ
Merhaba, ben Diş Hekimi Merve AKALIN KARATAŞ. Sizlere özellikle halk arasında doğru uygulama olarak bilinen bazı yanlışları aktarmak istiyorum. Keyifli okumalar. 🙂
1. DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ ZARARLIDIR.
Yanlış! Diş taşı temizliğinde diş yüzeyine ait olmayan maddeler (plak, diş taşı) temizlenir. Diş taşı temizliği esnasında herhangi bir ağrı ya da acı duymak, diş etlerine zarar gelmesi ya da dişlerde aşınma gibi durumlar söz konusu olmaz. Dişlerimizi her gün en az 2 kez fırçalasak dahi ağız hijyenini yeterli ölçüde sağlayamamış olabilirsiniz. Bu yüzden 6 ayda bir diş hekimi kontrolünde diş taşı temizliği yapılmasını öneriyorum.
2. ÇAPRAŞIK DİŞLER İLERİ YAŞLARDA DÜZELMEZ
Yanlış! Çapraşık dişler doğru tedavi ile her yaşta düzgün hale getirilebilir. Tel tedavisi her yaştan kişiye uygulanabilir.
3. DİŞ FIRÇALARKEN KANAMA NORMALDİR
Yanlış! Diş eti iltihabının en önemli belirtilerinden birisidir.. Vakit kaybetmeden diş hekimine muayene olunması ve tedavi olunması gerekmektedir.
4. SÜT DİŞLER YERİNE DAİMİ DİŞLER GELECEĞİ İÇİN SÜT DİŞİ ÖNEMSİZDİR
Yanlış! Süt dişleri kapladıkları alan ile kendi yerine gelecek olan kalıcı dişler için yer tutmaktadır. Bu nedenlerle süt dişleri çok önemlidir. Hatta, Çekim yapılan süt dişleri yerine diş hekimi tarafından yer tutucu apareyler uygulanarak gelecek olan dişlerimizin yerini hazırlıyoruz.
5. DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHING) ZARARLIDIR
Yanlış. Diş beyazlatma işlemi öncesinde ağız hijyeni için diş taşı temizliği yapılmasını önermekle birlikte beyazlatma tedavisi diş hekimi kontrolünde uygulandığı ve doğru tedavi ajanları kullanıldığı sürece zararsızdır. Günümüzde kullanılan ürünlerin Ph değeri, ağız ve diş florasına uygundur ve kullanımları güvenlidir.